2013. szeptember 23., hétfő

Solar plexus csakra - bővebb leírás

Mivel vasárnap újabb csakrameditációt tartok, ezért készítettem egy bővebb anyagot erről a csakráról Nektek. A foglalkozás ezúttal női csoport-ban lesz, mert ennek a területnek a női aspektusait fogjuk megnézni közelebbről. Ha elolvasod ezt, és úgy érzed, Neked is szükséged lenne egy kis tuningra, jelentkezz bátran. :) Nem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos ez a csakra, hiszen ez energiaközpontunk is, ha itt valami nincs rendben, az mindenre kihatással van!


Solar plexus
(napfonat vagy manipura) csakra


A napfonat csakra alulról a harmadik csakránk, mely a köldök feletti kb kétujjnyi területen helyezkedik el. Ez a csakránk felelős az energia megfelelő elosztásáért és áramoltatásáért a testünkben. Színe a napsárga, vagy citromsárga, mantrája a RANG mantra, eleme a tűz.. Szimbóluma a tízágú lótusz, közepében a lefelé fordított háromszöggel, benne a hindu napkeresztekkel, alján futó kossal.

Eleme a tűz, érzékszerve a látás.

Ez a hely az, ahol érzelmi emlékeink tárolódnak. Ez az egó, az önértékelés az érzelmek és a tettek helye. A kettes csakránál az én és az ember, társ viszonyát határozzuk meg magunkban, e fölé lépve a hármas csakra területén az én és a világ, a világban és magunkban való öndefiniálás helye található meg. Ide tartozik tehát minden, amivel definiáljuk magunkat a világban, egyszerűbben szólva az, hogy mit gondolunk magunkról, és ezt hogyan tudjuk kifejezni.
Az ember gyermek és kamaszkorában, ahogyan a szocializációja elindul, tanulja meg, hogy hogyan kell részt vennie a világban és a környezetében. Megtanul különbséget tenni a jó és rossz között, szert tesz alapvető erkölcsi és morális tanításokra, természetesen az őt körülvevő kulturális értékek mentén. Már ekkor sok sérülés keletkezhet, mely a csakra diszharmonikus működéséhez vezet. Ha az egyéniség nem bontakozhat ki megfelelően, önértékelési zavarok léphetnek fel.
Az életünk során szerzett tapasztalatokat itt dolgozzuk fel, később említem majd az emésztési problémákat, amik e csakra jellemzői lehetnek, tehát a meg nem emésztett impulzusok elraktározódnak. Fontos megtanulni a megbecsülést, a tiszteletet, az elismerést, a kontrollt, az egészséges ambíciót, az agresszió és a feszültség, a szexuális vágyaink kezelését.
Ide tartozik a munkavégzés is, hiszen ez már a tettek helye, gondolataink és érzelmeink kifejeződése, kitartásunk, döntéseink területe. Az igazi individumunk itt születik meg. Hogy mennyire vagyunk motiváltak, önállóak, mekkora az önmagunkba és a világba vetett bizalmunk, jól mutatja csakránk jelenlegi állapotát.
A keleti bölcsek azt mondják, ha felnézünk az égre, és a csillagokra pillantva azt érezzük, részei vagyunk ennek az egységnek, az univerzumnak, akkor csakránk harmonikus állapotban van. Ha kétségeink vannak efelől, akkor helyre kell állítanunk az egyensúlyt. Amennyiben hajlandóak vagyunk szembenézni félelmeinkkel, meg kell látnunk önnön árnyoldalunkat is. Saját haragunk, bizalmatlanságunk, kicsapongásaink, torz énképünk, problémás kapcsolataink tükrében önvizsgálatot kell tartanunk, és felkutatni azokat a mélyben húzódó gátakat és sérüléseket, melyek a diszharmóniát okozzák.
Könnyen lehet, hogy a problémát az el nem vágott köldökzsinór okozza, mellyel valakihez, vagy valamihez ragaszkodunk, mely a biztonságérzet illúzióját kelti bennünk. De a szabadság megéléséhez, egyéniségünk kivirágzásához a felszabaduláson keresztül vezet az út. Ha nehezen hozunk döntéseket, zárkózottak vagyunk, nem tudunk mit kezdeni a dicsérettel, miközben szomjazunk rá, vagy épp kimondani vagyunk képtelenek egy elismerő szót, vagy akár csak annyit, hogy „bocsánat”, akkor itt kell keresni a megoldást.
Alapvető adottságaink (karma, sors, horoszkóp) mellett természetesen épp olyan meghatározóak gyerekkori emlékeink, mintáink, illetve a később szerzett tapasztalataink is. Érdemes végiggondolni, hol és mikor voltak olyan törések az éltünkben, melytől most önbizalom hiányosak vagyunk, nincs kitartásunk, vagy úgy érezzük, nem a jó úton járunk, nem a saját életünket éljük.

Egy Ausztráliában, végstádiumos rákbetegekkel foglalkozó nővér könyvet adott ki, melyben leírta, mik azok a dolgok, amiket a halálos ágyukon leggyakrabban bánnak meg az emberek. Az első és leggyakoribb az, hogy úgy érzik nem a saját életüket élték, hanem mindig másoknak próbáltak megfelelni. Korunk betegsége a rák, én nem véletlenül, a rengeteg meg nem emésztett érzelem, a szorongás és a negatív energiák manifesztálódása, mely végül önmagát a gazdatestet emészti fel. A második leggyakoribb (jellemzően férfiaknál) a túl sok munka, a harmadik pedig az, hogy nem fejezték ki érzelmeiket, nem mondták el szeretteiknek, hogy mennyire fontosak számukra. MIND A HÁROM tétel a solar plexus csakra területe!! Jól látható tehát, hogy egy generációs, modern civilizáció okozta tüneteggyüttesről van szó, melyet tovább örökítünk, ha nem tesszük rendbe.

A csakra nevének jelentése a „drágakövek városa”. De mik is a mi drágaköveink? Alapvető értékeink, érdemeink, érzelmeink, ezek a mi legbecsesebb kincseink. Senki nincs, aki halálos ágyán az anyagi értékeit féltette volna, de szeretteit, érzéseit, saját érzelmeit annál inkább. Gondoltál már arra, neked hány „drágaköved” van? Hogy egyáltalán mik azok? Hogy vigyázol-e rájuk? Hogy adsz-e belőle másoknak is? Ha tudnád, hogy holnap reggel már nem kelsz fel, mit bánnál a leginkább?
Az önvizsgálat valahol itt kezdődik.

A csakrához tartozó testi és lelki betegségeknek hosszú a listája.
Címszavakban: hátfájás, hasüreg és emésztőszervi megbetegedések, cukor-probléma, gyomor, máj, lép, epe, inzulin, hasnyálmirigy, hasi hízás, vegetatív idegrendszer zavarai, látásproblémák. A szem és a látás fontos elem, bár nem a csakra területéhez tartozik, de mégis ennek a csakrának a zavara okozza a vele kapcsolatos gondokat. Hiszen ha nem akarunk rálátni önmagunkra, a szemünk jelzi ezt. Mentális probléma lehet a depresszió, drogfüggőség, szorongás, pánikrohamok, önértékelési zavarok, bizalmatlanság, túlzó harag, érzelmi fásultság, agresszió, munkamánia, énkép zavar.

A csakra harmonizálása nem könnyű feladat, hiszen az egyensúly megtalálása nagy erőt és őszinteséget igényel. Könnyen áteshetünk a ló túloldalára, és az alulműködés könnyen csaphat át túlműködésbe.

Kezelési módjai a következők lehetnek: csakraterápia, ásványterápia, bach virágterápia, pszichodráma vagy pszichoterápia, aromaterápia, gyógynövények használata, meditáció, sport és tánc. A mozgás nagyon fontos, ezzel sokat javulhat állapotunk. Segíthet a napfény, napozás, és a sárga színű élelmiszerek, és gabonák fogyasztása, valamint a sárga szín gyakori jelenléte és a tűzzel kapcsolatos tevékenységek.
Ásványok: tigrisszem, topáz, turmalin, borostyán, citrin, sárga zafír.

Gyógynövények és aromák: bergamott, rozmaring, majoranna, citrom, kamilla, gyömbér, boróka, levendula, cickafark, kurkuma, köményfajták, menta, homoktövis. 

2 megjegyzés: