2013. január 14., hétfő

Hogyan meditáljak? 1. rész - a meditáció alapjai

Az első tévhit, amit ezzel kapcsolatosan rögtön el is oszlatnék; a meditáció nem kötődik konkrétan semmiféle valláshoz, vagy egyéb spirituális tevékenységhez, mára a nyugati orvoslás éppúgy használja, mint ahogy régóta a keleti is. Anélkül, hogy bármiféle kultúrtörténeti elemzésbe kezdenék, írok nektek pár szót arról, mi is a meditáció, mire jó, és hogyan kell elkezdeni a gyakorlását. 

A meditáció a test, és ezáltal a szellem és a lélek ellazítására szolgál. A tudatállapotunk megváltozik, és testi , lelki regenerálódás, feltöltődés indul el a szervezetünkben. Nemrég egy amerikai egyetem kutatói arra jutottak, hogy a gyakori meditálás pozitív változásokat idéz elő az agy olyan területein, amiről eddig a tudomány úgy tartotta, a húszas évektől nem fejlődik tovább, hanem sorvadni kezd. A szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét is jelentősen csökkenti, stresszoldó hatása már jól ismert, hisz a legtöbben ezért kezdik el alkalmazni a hétköznapjaikban. 
Fontos pillére a rendszeresség, a gyakorlás, hiszen minél többször meditálunk, annál mélyebbre juthatunk, annál pihentetőbb lesz az állapot, és annál hasznosabb számunkra. Első körben most az alapmeditációról beszélek, az irányított meditációs technikákról későbbi alkalmakkor esik majd szó. 

Kezdő lépések
Az első és legfontosabb lépés, a test ellazítása. Ehhez természetesen megfelelő körülményekre van szükség, csendes, nyugodt helyiség, kényelmes öltözet, megfelelő hőmérséklet, lehetőleg minden nyugalmat megzavaró tényező kiiktatása (telefon, tv, háziállat kitessékelése a szobából). Mindenképp csukott szemmel ajánlott végezni, hiszen ezzel számos figyelemelterelő dolgot kizárhatunk. Helyezkedjünk el kényelmesen, vagy egy széken ülve, vagy a földön (pokrócon, meditációs párnán stb), ha lehet ne feküdjünk hanyatt, mert így könnyen el lehet szundikálni...


  1. Lazítsd el teljes testedet. Gondolatban haladj végig a lábujjtól a fejed búbjáig  és engedj el minden feszülő izmot. 
  2. Figyelj a légzésedre. Mélyítsd a levegővételeket  próbálj hasi légzést végezni, minél mélyebbre - szinte már a köldöködbe - venni a levegőt.
  3. Engedd el a gondolataidat. A elején természetes lesz, hogy az elme záporozni fogja a "bezártam-e az ajtót", "feladtam-e a csekket", elküldtem-e azt az emailt" stb jellegű gondolatokat. Ez természetes, hiszen elméd megszokta, hogy az ö kezében van a gyeplő  ö irányít. De mivel a gyakorlat célja épp az elme elcsendesítése, ezt nem fogja harc nélkül engedni. :) Ha záporoznak a gondolatok, sebaj. Jöjjenek és menjenek. Mint egy castingon. Jöjjön, pillants rá, engedd tovább. Ne állj meg rágódni, tépelődni  Ha kitartó vagy, egy idő után ritkulni fognak, ha sokat gyakorolsz, egy idő után eljuthatsz az elcsendesedett állapotba.
  4. Gyakorolj rendszeresen. Minden nap csak 15 percet meditálj, és meglátod, eredményes leszel. 
  5. Meditáció után lassan térj vissza éber tudatállapotodba, finoman mozgasd át a tagjaidat, nyújtózz  és a végén nyisd ki a szemed. Óvatosan, lassan kelj fel. 
  6. Zenével könnyebb lehet. Rengeteg zenés, és szöveges meditáció létezik, kinek a madárcsicsergős  kinek a tengermorajlós jön be. Keresgélj, találd meg azt, ami neked a legkellemesebb. Segít a ráhangolódásban, kikapcsolásban.
Ajánlok nektek néhány zenét, amit lehet használni.

végül egy gyönyörű, csak zongorás, kicsit hosszabb: http://www.youtube.com/watch?v=pXk9SfmbVoY


Ha bárkinek kérdése lenne, a megjegyzésben, vagy levélben nyugodtan felteheti.
Következő alkalommal az irányított meditációkról lesz szó.

4 megjegyzés: