2013. január 30., szerda

Mi ez? - Mantra

A mantra szanszkrit eredetű szó, szabad fordításban imát, varázsigét, fohászt, mágikus eredetű szöveget jelent. A -man szógyök a gondolat szóból jön, a -tra szótag több fordítása is ismert, de a legvalószínűbb  hogy megszabadulást jelent, így tehát a mantra az elmétől  az őrlő gondolatoktól való megszabadulás eszköze. Leginkább a hinduizmus és a buddhizmus használta, és használja ma is.
A mantra általában rövid, egy szótagtól pár sorosig terjed, és ütemes ismételgetése (kántálása) eredendően spirituális változást idéz elő az emberben. Hasznos eszköze a meditációnak, segíti az elmélyülést. Gyakran használnak segédeszközként malát, azaz imafüzért, ami leginkább egy gyöngysorra hasonlít, és általában 108 szemből áll. 
Bizonyos nézetek szerint a mantra a például a keresztény vallásban fellelhető imával is párhuzamba hozható, ami szintén az istennel való összekapcsolódást szolgálja. Különbség azonban  hogy a keresztény ima nem ismételgetéssel működik  ezért feltehetően nincs meg az a hatása, ami "transzba" ejti a kántálót. A mantra ismételgetésekor fontos a ritmus, az ütem, és a hangok rezegtetése. 

Az első mantrák nagyon ősiek  több ezer évesek, és általában szent szövegekből  vagy guruktól származnak. Gyakran avatásokhoz kapcsolódóan kapják meg a tanítványok, szerzetesek. Magam is kaptam a pránanadi avatásnál személyes mantrát, és a deeksha beavatáskor is megtanultuk a deeksha mantráját.



Nézzünk meg néhányat az ismertebbek és érdekesebbek közül.



  • Om mani padme hum -  A tibetiek leggyakrabban használt imádsága, bárki recitálhatja, nem szükséges hozzá a mester előzetes beavatása Elterjedt fordítása, illetve értelmezése az egész szövegnek az „Éljen a lótuszban lévő drágakő” vagy „Nézd csak a drágakövet a lótuszban!” kifejezés.
  • Óm bhur buvah szvah, tat szavitur varinjam, bargó dévaszja dimahi ,dhjo jó nah pracsódáját - Gájatri mantrának nevezik, az egyik legősibb mantra. Gájatri a Védák anyja. Ö képviseli a tudást, melyet a Védák felfednek az emberek számára. Fordítása: "A három Világot beragyogó legfelsőbb Fény, világítsa meg teljes egészében tudatunkat, és irányítsa értelmünket az erényesség útjára."
  • Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré/ Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré - A Haré szó az Úr energiájának megszólító esete, a Krisna és Ráma szavak pedig Magát az Urat szólítják meg. Krisna és Ráma egyaránt a legfelsőbb örömöt jelenti, a Hará szó pedig az Úr legfelsőbb örömenergiájára utal, s megszólító esetben (vocativus)Haréra változik. Az Úr legfelsőbb örömenergiája segít abban, hogy elérhessük az Urat. Ez a három szó, Hará, Krisna és Ráma alkotják a mahá-mantra transzcendentális magjait. (forrás: http://hare-krisna.hu)
  • Tat tvam asi - Szintén a Védákban szerepel, jelentése: "Én az vagyok". Személyesen a kedvenc mantrám, mert végtelenül egyszerűen mondja el azt, hogy egy vagy mindennel, a gondolataiddal, másokkal, istennel. Ahogyan magadat elképzeled, ami az álláspontod, azzá válsz. 
  • Om Sat Chit Ananda Parabrahma
  • Purushothama Paramatma
    Sri Bhagavathi Sametha
    Sri Bhagavathe Namaha -
    Moola mantra. Ezt kaptuk meg a deeksha avatásnál.
    Fordítása:
    Om – Isten hangja, a Világegyetem rezgése
    Sat – Az állandóan létező Univerzum, ami mindent áthat és formák világán túlmutat. Mi benne vagyunk az Univerzumban és ő mibennünk.
    Chit – Tiszta tudat, a Legfelsőbb Lélek.
    Ananda – Az örök boldogság, ami a Világegyetemnek a természete. A Legmagasabb Tudat természete.
    Parabrahma – A téren és időn túli Legfelsőbb Lény, legfelsőbb Szellem, Legfelsőbb Teremtő, Isten.
    Purushothama – Az a Legfelsőbb energia, ami irányítja az embert.
    Purusha – Lélek.
    Uthama – Legfelsőbb, Legfelsőbb Szellem.
    Paramatma – Legfőbb belső energia
    Sri Bhagavathi – Shakti – Istenanya, a Legfelsőbb női intelligencia. Legfelsőbb női erő.
    Sametha – Közösen, minden eszközzel.
    Sri Bhagavathe –A változatlan, az állandó Legfelsőbb férfi teremtő erő, Isten.
    Namaha – Üdvözlet, leborulás Isten előtt. Hála, Isten állandó szeretetéért.
    Ez a mantra az élő Istent idézi meg, kérve védelmet és szabadságot minden bánat és szenvedés ellen. Ima, hogy szeressük a Nagy Alkotót és a Szabadítót, akinek a szeretete és az együttérzése abban nyilvánul meg, hogy megvédjen minket, a földi formánkban. A Moola mantra nagy békét és örömöt ad mindazoknak az embereknek, akik a világ minden táján éneklik, vagy éppen hallgatják. Megfékezi az oktalan elmét, szeretetet és a határtalan örömöt ad. Ez a mantra eszköz lehet, összes vágyunk életre hívásában. Olyan gyógyszer, ami meggyógyítja minden bajunkat. Nektár annak tudatosítására, hogy az ember szabad! (forrás: http://shantijogastudio.hu)


2013. január 24., csütörtök

Szakrálcsakra


A második csakra, azaz a szex csakra, a következő lépcsőfok önmagunk és a világ megismerésében. Még mindig erősen a fizikai síkhoz kapcsolódik, de önmagunk mellett itt már a másokkal való kapcsolatunk is szerepet kap, nem véletlenül nevezik szexcsakrának is, hiszen ez legszorosabb kapcsolataink helye. A XXI. században, különösen a fejlődő és fejlett országokban megfigyelhető az a tendencia, hogy a nemi szerepek, minták torzulnak, a nők elférfiasodnak, a férfiak elnőiesednek  így ez az életterületünk sok sérülést, problémát hordoz magában. Mentális, és lelki síkon is oda kell figyelni, és a felmerülő gondokat időben kezelni.

Következő csoportfoglalkozásunk témája is ez lesz, valamikor február elején.
A gyökércsakra program sikeresen lezajlott, lesznek élménybeszámolók is. :)



2013. január 22., kedd

Mi ez? - Mandala



A mandala egy meditációs eszköz, melyet évezredek óta használnak a különféle vallások. Az ismertebb buddhista mandalák mellett gondoljunk például a katolikus templomok rózsaablakaira, vagy korai inka, maja, mezopotámiai leletekre, melyek szintén használták ezt az ábrázolást. Hasonló minták a természetben is megtalálhatóak. A legtöbbször kör alakú  színesre festett mintázatok segítik a testi és lelki regenerálódást. A buddhisták egyenesen isteni megtestesülésnek tartják, vagyis a mandala célja megtalálni a tudatosság egységét, és helyreállítani az emberben a dolgok ideális rendjét.

A mandala tehát egy megszentelt, a valóságos léttől elkülönített mágikus tér. Önmagában a világ leképeződését, és annak minden lényeges jellemzőjét hordozza. A mandala középpontja szimbolizálja a világ közepét. E pont soha nem mozog, de minden körülötte forog.
Maga az alkotás folyamata eleve egy meditációs folyamat, a kreativitás a tudatalattiból táplálkozik, ezért a nyugati pszichológia is elismeri a mandalakészítés terápiás hatását. Általában egy mandala három részre oszlik, a mag, vagyis a kör közepe az első  majd a körülötte levő nagyobb kör, mely a tudatalattit szimbolizálja, és a külső kör, ami a személyiséget. A színezésnél lehet belülről kifelé haladni, de ez nem előírás  Használhatunk sablonokat is, de megrajzolhatjuk saját mandalánkat is, szabadjára engedve fantáziánkat. 
Ha egy bizonyos dologra koncentrálódik a terápiánk, vagy a meditációnk, akkor annak segédleteként is készíthetünk, de "csak úgy"  is, kikapcsolódás képpen, vagy önmagunk mélyebb megismerése érdekében. Kapkodni nem érdemes, a lényeg az elmélyülés, belemerülés, az aprólékos munka.
A színek nagyon fontosak, jelentéssel bírnak. Ezek segítségével megalkothatjuk mandalánkat például az egészségünk elérése, vagy a megfelelő párkapcsolat kialakulása, javítása stb érdekében.
Különféle technikák léteznek, hiszen nem csak papírra rajzolhatunk festékkel vagy ceruzával, hanem akár termésekböl, magokból, virágszirmokból is kirakható. 

Alább felsorolom a színeket, és mutatok néhány mintát, ami segítségével mindenki bátran megpróbálkozhat elkészíteni sajt mandaláját. Jó szórakozást!


Vörös:
rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem, melegség, aktivitás, dinamizmus, életerő, bátorság, nagy erőbedobás, vitális vágy, győzelemre irányuló akarat
Narancssárga:
önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés, átmeneti szín a piros és sárga között, a szellem és a libidó egyensúlyát jelenti
Sárga:
barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia; az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, közvetítés jelképe emberek és istenek között
Zöld:
növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom, a színek hármasságát jelöli, mivel a kék és sárga elegye
Kék:
elégedettség, ellazulás, harmónia, tisztaság, csendesség, hűvösség, biztonság, nyugalom, feloldódás, végtelenség
Bíbor:
emberszeretet, idealizmus, bölcsesség; egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között
Rózsaszín:
érzékenység, belső gyógyulás, egyetemes gyógyulás, szeretet
Fehér:
megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom
Fekete:
titok, megérzés, belátás, újjászületés
Szürke:
lelki gyógyulás, hűség, szelídség, szeretet
Ezüst:
érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét
Arany:
bölcsesség, gazdagság, szépség, örökkévalóság
Barna:
földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez; a föld színe, ebből adódik az anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése









2013. január 18., péntek

Csakratérkép

Kerestem egy egyszerű, de szemléletes ábrát arról, hogy hogyan is helyezkednek el a fő csakrák.



2013. január 14., hétfő

Hogyan meditáljak? 1. rész - a meditáció alapjai

Az első tévhit, amit ezzel kapcsolatosan rögtön el is oszlatnék; a meditáció nem kötődik konkrétan semmiféle valláshoz, vagy egyéb spirituális tevékenységhez, mára a nyugati orvoslás éppúgy használja, mint ahogy régóta a keleti is. Anélkül, hogy bármiféle kultúrtörténeti elemzésbe kezdenék, írok nektek pár szót arról, mi is a meditáció, mire jó, és hogyan kell elkezdeni a gyakorlását. 

A meditáció a test, és ezáltal a szellem és a lélek ellazítására szolgál. A tudatállapotunk megváltozik, és testi , lelki regenerálódás, feltöltődés indul el a szervezetünkben. Nemrég egy amerikai egyetem kutatói arra jutottak, hogy a gyakori meditálás pozitív változásokat idéz elő az agy olyan területein, amiről eddig a tudomány úgy tartotta, a húszas évektől nem fejlődik tovább, hanem sorvadni kezd. A szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét is jelentősen csökkenti, stresszoldó hatása már jól ismert, hisz a legtöbben ezért kezdik el alkalmazni a hétköznapjaikban. 
Fontos pillére a rendszeresség, a gyakorlás, hiszen minél többször meditálunk, annál mélyebbre juthatunk, annál pihentetőbb lesz az állapot, és annál hasznosabb számunkra. Első körben most az alapmeditációról beszélek, az irányított meditációs technikákról későbbi alkalmakkor esik majd szó. 

Kezdő lépések
Az első és legfontosabb lépés, a test ellazítása. Ehhez természetesen megfelelő körülményekre van szükség, csendes, nyugodt helyiség, kényelmes öltözet, megfelelő hőmérséklet, lehetőleg minden nyugalmat megzavaró tényező kiiktatása (telefon, tv, háziállat kitessékelése a szobából). Mindenképp csukott szemmel ajánlott végezni, hiszen ezzel számos figyelemelterelő dolgot kizárhatunk. Helyezkedjünk el kényelmesen, vagy egy széken ülve, vagy a földön (pokrócon, meditációs párnán stb), ha lehet ne feküdjünk hanyatt, mert így könnyen el lehet szundikálni...


  1. Lazítsd el teljes testedet. Gondolatban haladj végig a lábujjtól a fejed búbjáig  és engedj el minden feszülő izmot. 
  2. Figyelj a légzésedre. Mélyítsd a levegővételeket  próbálj hasi légzést végezni, minél mélyebbre - szinte már a köldöködbe - venni a levegőt.
  3. Engedd el a gondolataidat. A elején természetes lesz, hogy az elme záporozni fogja a "bezártam-e az ajtót", "feladtam-e a csekket", elküldtem-e azt az emailt" stb jellegű gondolatokat. Ez természetes, hiszen elméd megszokta, hogy az ö kezében van a gyeplő  ö irányít. De mivel a gyakorlat célja épp az elme elcsendesítése, ezt nem fogja harc nélkül engedni. :) Ha záporoznak a gondolatok, sebaj. Jöjjenek és menjenek. Mint egy castingon. Jöjjön, pillants rá, engedd tovább. Ne állj meg rágódni, tépelődni  Ha kitartó vagy, egy idő után ritkulni fognak, ha sokat gyakorolsz, egy idő után eljuthatsz az elcsendesedett állapotba.
  4. Gyakorolj rendszeresen. Minden nap csak 15 percet meditálj, és meglátod, eredményes leszel. 
  5. Meditáció után lassan térj vissza éber tudatállapotodba, finoman mozgasd át a tagjaidat, nyújtózz  és a végén nyisd ki a szemed. Óvatosan, lassan kelj fel. 
  6. Zenével könnyebb lehet. Rengeteg zenés, és szöveges meditáció létezik, kinek a madárcsicsergős  kinek a tengermorajlós jön be. Keresgélj, találd meg azt, ami neked a legkellemesebb. Segít a ráhangolódásban, kikapcsolásban.
Ajánlok nektek néhány zenét, amit lehet használni.

végül egy gyönyörű, csak zongorás, kicsit hosszabb: http://www.youtube.com/watch?v=pXk9SfmbVoY


Ha bárkinek kérdése lenne, a megjegyzésben, vagy levélben nyugodtan felteheti.
Következő alkalommal az irányított meditációkról lesz szó.

2013. január 10., csütörtök

Gyökércsakra



A gyökércsakra mindennek az alapja. Egész létünknek gyökere. Ezért nagyon fontos szerepe van abban, hogyan viszonyulunk a világhoz, és önmagunkhoz. Ha sikertelenek, bizonytalanok, betegek vagyunk, akkor biztos, hogy több figyelmet kell rá fordítanunk, de a befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét. Meditációval, különféle gyakorlatokkal megerősíthetjük ezt a területet.
Az alábbi táblázatban egy összefoglalást olvashattok. Ha bárki úgy érzi, hogy bizony, neki szüksége lenne itt egy kis "szerelésre", akkor kérem jelezze, mert a legközelebbi alkalommal ezzel fogunk foglalkozni kis csoportos formában.






2013. január 7., hétfő

Mit hoz 2013?


Most, hogy túl vagyunk 2012 decemberén, gondolom sokakban felmerült a kérdés, hogy történt-e valami valójában, és ha igen, akkor ez mit is jelent, és mit hoz a jövő. Vagyis mi történik velünk 2013-ban? Több forrásból próbáltam tájékozódni, és most megpróbálom összegezni nektek mindezt.
Nagyon érdekes, hogy rögtön az elején feltűnt, mennyire egybehangzóak a különböző források. Az első, és legfontosabb, amit máris kijelenthetek, hogy 2013 a radikális változások, és az instabilitás éve lesz. Azzal, hogy egy új korszakba léptünk, egy hossz ciklus vette kezdetét, melynek jelei az idő folyamán egyre egyértelműbben fognak megmutatkozni. A változástól nem kell megijedni, ez friss levegőt hozó új szél lesz, és a szeretet érzése hatja majd át.
Csillagászati szempontból a Plútó és Uránusz kapcsolata lesz érdekes, mely több évig lesz hatással ránk, és korszakalkotó változásokat jelez. Mivel mind a két bolygó fontos spirituális energiákat hordoz, ez szintén egybecseng a korszakváltással. Ugyanezt mondja a kínai asztrológia is, mely szerint a kígyó évébe lépünk át (február 9-én). Dinamizmust, ingatagságot, misztikumot, szépséget, bölcsességet, szeretetet hozó évről beszélnek, gyors változásokról, és meglepő módon bőségről esik szó. Elképzelhető azonban, hogy a bőség nem kifejezetten anyagi értelemben értendő, mert az emberek elkezdik átértékelni ezeket a javakat. A változások radikálisak, és maga a folyamat sokáig tart majd. Jobb lesz tehát, ha felülünk a hullámokra, és elfogadjuk ezt, felesleges félelmeket táplálni a változással szemben, mert mindez az átalakulás a mi javunkat szolgálja. Fennmaradásunk kulcsa, hogy képesek legyünk a változásra.

Egy hosszú tisztulási folyamaton megyünk keresztül, mely életünk minden területét érinti. Letisztulnak emberi kapcsolataink, érzelmeink, és mindez nagy rugalmasságok kíván tőlünk. Fontos hogy törődjünk testünkkel, ápoljuk lelkünket, és mindazt, ami fontos számunkra. A kreativitás időszaka is ez, hirtelen ötletek, szellemi alkotások jönnek létre, és többek között ezért is kiemelkedően fontos, hogy figyeljük sugallatainkat, teremtsünk és ápoljuk a kapcsolatot az isteni részünkkel!
Kiemelkedően fontos a közösség, a család ereje és összetartása, most lehetőség lesz tisztázni a problémákat, a viszonyokat, és új alapokra helyezni őket, illetve megszabadulni attól, ami terhes számunkra. Ugyanez igaz a párkapcsolatokra is. Kevésbé a nagy szerelmek időszaka ez, inkább a nagy behatásoké, impulzív élményeké. Szenvedély és egymásra találás, összekapcsolódás, vagy erős eltávolodás jellemző lehet, de „langyos-víz” semmiképp. Fontos tanács szerelmi és egyéb téren is, hogy fontoljuk meg döntéseinket, ne legyünk kapkodók, hirtelenek. Sugallataink vezetni fognak minket.
Szerencsés színek lesznek a fekete, kék és a zöld. Milyen érdekes, hogy a divat idén a smaragdzöldet választotta az év színének… Ezek az apróságok fontosak lehetnek, hiszen a különböző színek más-más rezgéssel működnek, így jelenlétük segítheti fejlődésünket. A zöld egyben a gyógyulás, újjászületés színe is, a zöld ruhák és egyebek felhalmozása mellett menjetek sokat a természetbe, sokkal jobb energiaforrás.

Nagy találkozások várhatóak ebben az évben, főleg az év második felében. Könnyen berobbanhat valaki az életetekbe, aki fenekestül felforgatja azt, feltüzel, vagy épp cselekvésre késztet. Ezek karmikus találkozások, szerepük van az újrarendeződésben.
Mindent összevetve egy nagyon izgalmas év vár mindannyiunkra, amiben rendkívül fontos lesz, hogy az alapvető életterületek mellett a spiritualitásunkkal is folyamatosan törődjünk, fejlesszük, meditáljunk, járjunk csoportokba, tanfolyamokra, és mindenekelőtt ápoljuk a kapcsolatot saját belső vezetőnkkel, az isteni részünkkel, aki azon fáradozik, hogy minket boldoggá tegyen!


Ami engem illet, rengeteg tervem van erre az évre. A tegnapi évteremtő egységmeditáción számtalan sugallatot kaptam arra vonatkozóan, hogyan folytassam ezt a munkát, amit elkezdtem. Ami már a közeljövőben megvalósul, az egy csakra-gyógyító sorozat, minden alkalommal egy-egy csakrával foglalkozunk mélyrehatóan, hogy komolyabban átnézhessük az egyes területeket, és az ott megbúvó problémákat. Ehhez elméleti anyagokat itt a blogon fogok közzétenni, majd gyakorlatban is megtapasztaljuk a saját csakráink állapotát.
Remélem velem tartotok!
Ha valaki szeretne személyre szabottabb útmutatást erre az évre, akkor keressen bátran!

2013. január 3., csütörtök

Segédlet a hála gyakolásához - életterületek

A deeksha meditációk során (különösen az év eleji évteremtő meditáción), és a tegnap említett könyvben is fontos szerepet, illetve kapaszkodót jelent, ha életünket, kívánságainkat és problémáinkat is életterületekre bontva vizsgáljuk. Természetesen ahány módszer, annyi féle létezik (pl talán mindenki ismeri már a feng shui 8-as bontását). Én most az általam könnyen és egyszerűen értelmezhető bontást fogom leírni nektek.

1. Én
2. Kapcsolatok
3. Anyagi, pénzügyek
4. Egészség
5. Spiritualitás
forrás

Most pedig nézzük részletesebben.

1. ÉN
Ide tartozik testi és szellemi mivoltunk, fejlődésünk, tanulással kapcsolatos dolgaink, a munkánk, társadalmi pozíciónk, minden, ami "én vagyok". Ha problémád van az önelfogadással, jelenlegi munkáddal, tanulni szeretnél, fejlődni, lefogyni, meghízni... stb, az mind ide tartozik.
A hála kapcsán rengeteg dologért mondhatsz köszönetet. Pl. köszönöm, hogy van munkám, köszönöm, hogy van érettségim/diplomám, hálás vagyok, hogy csinos vagyok, köszönöm, hogy van kedvem tanulni, hogy van hobbim, köszönöm, hogy jó tanáraim voltak/vannak, köszönöm, hogy nő/férfi vagyok....

2. KAPCSOLATOK
Szüleink, barátaink, szerelmi kapcsolataink, de minden jónak, vagy rossznak megélt emberi, vagy más élőlénnyel való kapcsolatunk ebbe a kategóriába tartozik. Milyennek érzed jelenleg ezt a területet? Elégedett vagy? Úgy érzed, mindent megtettél, hogy ápold ezeket a kapcsolatokat? Mivel a szüleinkkel való kapcsolatunk alapvetően meghatározza életünket, ezért ez a terület rendkívül fontos. 
Nézzük, miért adhatunk hálát. Köszönöm, hogy vannak(voltak) szüleim, akik felneveltek, szerettek, tanítottak, ápoltak, mikor beteg voltam, segítettek, mikor szükségem volt rá. Köszönöm, hogy megadták, amire képesek voltak. Köszönöm, hogy vannak barátaim. Hálás vagyok, amiért mellettem vannak, meghallgatnak, bátorítanak, megnevettetnek. Köszönöm, hogy van/volt szerelmem, aki szeret, oltalmaz, aki a társam, aki szeret, megölel, gondoskodik rólam. Nyugodtan lehet konkrét személynek is célozni a hálát, pl. köszönöm Julcsi hogy mindig van rám időd, köszönöm Péter, hogy segítettél nekem egy nehéz időszakban. De megköszönheted a kutyádnak, cicádnak is, hogy hűséges társad, hogy feltétel nélkül szeret téged.

3. PÉNZ
Nagy titkot nem árulok el azzal, ha azt mondom, anyagi boldogulásunk is javarészt tőlünk függ. Ha szereted a pénzt, a pénz is szeret téged. Ha megveted a pénzt, irigykedsz másokra, panaszkodsz, a pénz nem fog szeretni téged. Gondolj bele, hogy mennyi mindened van. Van otthonod, ruháid, ágyad, meleg vized, ételed, könyveid, ékszereid... számtalan dolog, ami mind pénzbe kerül, és neked VAN ilyened! Adj értük hálát!
Köszönöm, hogy van mit ennem. Köszönöm, hogy be tudom fizetni a csekkjeimet. (ha épp anyagi gondjaid vannak, akkor is mondj érte hálát, hogy eddig be tudtad őket fizetni, a hálával épp azt segíted élő  hogy ez ezután is így legyen). Hálás vagyok, hogy kapok fizetést, köszönöm, hogy van segítségem, ha épp meg vagyok szorulva.

4. EGÉSZSÉG
Ez a terület szintén nagyon fontos, hiszen egészségünk alapvetően határozza meg mindennapjainkat, egész életminőségünket. Egészséges vagy? Ne feledkezz meg hálálkodni ezért. Van kezed, lábad, szemed, füled? Örülj neki, és gondolj bele, mi lenne veled ezek nélkül. Ha betegséged van, annak bizony te is okozója vagy. Nézd meg, mit tanít neked a betegséged? Adj érte hálát.
Köszönöm, hogy egészséges vagyok. Köszönöm, hogy van szívem, agyam, hajam, fülem... stb. Köszönöm, hogy a betegségem (cisztám, gyulladásom, allergiám) által figyelmeztet a testem, hogy valamit nem jól csinálok. Köszönöm a lehetőséget, hogy kijavíthatom!

5.SPIRITUALITÁS
Sri Amma és Bhagavan azt mondja: „A boldog ember spirituális személy. Természetesen árasztja szét a boldogságot mindenkire. Egy boldogtalan ember zűrzavart kelt maga körül."
A spiritualitáshoz nem kell vallási felekezethez tartoznod, sem dogmákat követned. A spiritualitás kapcsolat. Kapcsolat a szeretettel, a belső vezetőnkkel, az isteni jelenléttel, amely mindent magában foglal. A spiritualitás vezet el minket egy egységhez, mely után tudatosan, vagy tudattalanul áhítozunk.
Hálás vagyok, mert keresem/meghallom/kapcsolatban vagyok a belső vezetőmmel. Köszönöm, hogy van mesterem, iránymutatásom, könyveim, tanfolyamok, segítők  akik a fejlődésemen munkálkodnak. Köszönöm a jelenlétnek, hogy az életem része.

Fontos, hogy megértsük, az életterületek egymással kapcsolatban levő, összefüggő részek. Ha az egyik terület problémás, az kihat a többire és, és fordítva, ha az egyik résszel foglalkozol, ápolod, a többi is javulásnak indul. 
Remélem a ma esti hálálkodásnál nem lesz nehéz három olyan dolgot találnod, amiért hálás lehetsz. :) 

2013. január 2., szerda

A hála megtapasztalása (január)

Születésnapomra egy csodálatos barátnőmtől egy csodálatos könyvet kaptam, mely egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet, és mindemellett gyakorlati tanácsokat is ad. Ez a valami pedig nem más, mint a hála érzése.

Az írónő szerint, szinte minden vallás rendkívül fontosnak tartja a hála érzésének kifejlesztését önmagunkban, sőt egyenesen azt állítja, hogy egész életünket megváltoztatja, ha kellő figyelmet fordítunk erre. Ez természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem lépésről lépésre haladva. Az elején odafigyelve, gyakorolva tehetünk érte, majd idővel beépül mindennapjainkba, életünk természetes részévé válva. A lényeg, hogy egyre tudatosabbá válunk, felismerjük, hogy tehetünk önnön boldogságunkért, megtanuljuk értékelni a már meglévő rengeteg kincsünket, és megtanulunk irányt szabni vágyainknak.

Távol álljon tőlem, hogy learassam az írónő babérjait, mégis arra gondoltam, havonta egy-egy gyakorlatot - a saját képemre formálva - leírok nektek, így év végére már igazi kis hála-lények lehettek. 
Tavaly decemberben megtartottam az első kiscsoportos deeksha foglalkozásomat, amin a résztvevők (valamint a fentebb említett barátnőm) egy Buddha szobrocskát kaptak. Természetesen ez nem feltétel, lehet az apró tárgy bármi, kő, dísz, stb, de jobb, ha kicsi, és elfér a kézben. Ez társunk lesz a feladatok során, ezért érdemes olyat választani, ami a kedvünkre való.
Ha megvan a tárgy, tartsuk az ágyunk mellett. A januári feladat egyszerű; minden este lefekvés előtt fogjuk a kezünkbe, és hangosan, vagy gondolatban adjunk hálát három dologért az életünkben. (Pl: Köszönöm, hogy ma elértem a vonatot, köszönöm, hogy találkozhattam az anyukámmal, köszönöm, hogy sikerült a vizsgám... stb. Mindig mondjuk ki a köszönöm szót!) Minden alkalommal másik három dolog legyen a hálánk tárgya. Lehet bármi, ha nem jut semmi eszetekbe, akkor a napsütésnek is lehet örülni, vagy annak, hogy van két kezetek, és lábatok. Ha belegondoltok, igenis fantasztikus dolog, hogy mindezek megvannak, hiszen mi lenne velünk kéz, láb, vagy a nap melege nélkül!
Fontos a rendszeresség, ezért törekedjetek arra, hogy minden nap elvégezzétek a gyakorlatot. Ha valami miatt kimarad, nem kell lelkiismeret furdalást érezni, lehet pótolni reggel, vagy következő este hat dolgot felsorolni. 

Ezzel az egyszerű feladattal bevezetjük a hálát az életünkbe, minden nap csak pár percnyi figyelmet fordítunk rá, és máris derűsebben fogjuk látni a világunkat. Mindig pozitív, igenlő dolgokat fogalmazzunk meg, melyek a saját életünkre vonatkoznak, nem hasonlítóak, nem ártanak!

2013. január 1., kedd

Miről olvasnál szívesen?

Mivel szeretném számotokra érdekessé tenni az oldalt, arra kérlek benneteket, szavazzatok a jobb oldali kis grafikon ikonnál (ha ráhúzod az egeret a fekete sávra itt jobb oldalon, akkor jelenik meg), hogy miről olvasnátok elsőként a legszívesebben. :)  Természetesen egyéb javaslatot is szívesen fogadok.

Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy a megfelelő időpont blogom/oldalam elindítására az év első napja lesz. Ezért engedjétek meg, hogy legelőször is nagyon boldog új évet kívánjak nektek!

Hogy miért is indul ez az oldal? A válasz egyszerű. Sok éve szívom magamba a tudást, tapasztalást, hogy a magam és mások életét könnyebbé tegyem. Mivel az utóbbi időben megszaporodtak a hozzám érkező kérdések, valamint úgy látom az igény is az emberekben arra, hogy harmóniában érezzék a testüket és a lelküket, ezért a megújulás és beteljesedés jegyében elindítom ezt az oldalt. 

A különböző füleken velem, és az általam használt/ismert módszerekkel ismerkedhettek, a főoldalon pedig időről időre programokat, témákat, tanulnivalókat ajánlok majd. Szeretném, ha a blog interaktív lenne, és mindannyian segítenénk egymást.

Bontsunk hát vitorlát, és induljunk közös hajókázásra. Jó szelet mindannyiunknak!