2013. szeptember 23., hétfő

Solar plexus csakra - bővebb leírás

Mivel vasárnap újabb csakrameditációt tartok, ezért készítettem egy bővebb anyagot erről a csakráról Nektek. A foglalkozás ezúttal női csoport-ban lesz, mert ennek a területnek a női aspektusait fogjuk megnézni közelebbről. Ha elolvasod ezt, és úgy érzed, Neked is szükséged lenne egy kis tuningra, jelentkezz bátran. :) Nem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos ez a csakra, hiszen ez energiaközpontunk is, ha itt valami nincs rendben, az mindenre kihatással van!


Solar plexus
(napfonat vagy manipura) csakra


A napfonat csakra alulról a harmadik csakránk, mely a köldök feletti kb kétujjnyi területen helyezkedik el. Ez a csakránk felelős az energia megfelelő elosztásáért és áramoltatásáért a testünkben. Színe a napsárga, vagy citromsárga, mantrája a RANG mantra, eleme a tűz.. Szimbóluma a tízágú lótusz, közepében a lefelé fordított háromszöggel, benne a hindu napkeresztekkel, alján futó kossal.

Eleme a tűz, érzékszerve a látás.

Ez a hely az, ahol érzelmi emlékeink tárolódnak. Ez az egó, az önértékelés az érzelmek és a tettek helye. A kettes csakránál az én és az ember, társ viszonyát határozzuk meg magunkban, e fölé lépve a hármas csakra területén az én és a világ, a világban és magunkban való öndefiniálás helye található meg. Ide tartozik tehát minden, amivel definiáljuk magunkat a világban, egyszerűbben szólva az, hogy mit gondolunk magunkról, és ezt hogyan tudjuk kifejezni.
Az ember gyermek és kamaszkorában, ahogyan a szocializációja elindul, tanulja meg, hogy hogyan kell részt vennie a világban és a környezetében. Megtanul különbséget tenni a jó és rossz között, szert tesz alapvető erkölcsi és morális tanításokra, természetesen az őt körülvevő kulturális értékek mentén. Már ekkor sok sérülés keletkezhet, mely a csakra diszharmonikus működéséhez vezet. Ha az egyéniség nem bontakozhat ki megfelelően, önértékelési zavarok léphetnek fel.
Az életünk során szerzett tapasztalatokat itt dolgozzuk fel, később említem majd az emésztési problémákat, amik e csakra jellemzői lehetnek, tehát a meg nem emésztett impulzusok elraktározódnak. Fontos megtanulni a megbecsülést, a tiszteletet, az elismerést, a kontrollt, az egészséges ambíciót, az agresszió és a feszültség, a szexuális vágyaink kezelését.
Ide tartozik a munkavégzés is, hiszen ez már a tettek helye, gondolataink és érzelmeink kifejeződése, kitartásunk, döntéseink területe. Az igazi individumunk itt születik meg. Hogy mennyire vagyunk motiváltak, önállóak, mekkora az önmagunkba és a világba vetett bizalmunk, jól mutatja csakránk jelenlegi állapotát.
A keleti bölcsek azt mondják, ha felnézünk az égre, és a csillagokra pillantva azt érezzük, részei vagyunk ennek az egységnek, az univerzumnak, akkor csakránk harmonikus állapotban van. Ha kétségeink vannak efelől, akkor helyre kell állítanunk az egyensúlyt. Amennyiben hajlandóak vagyunk szembenézni félelmeinkkel, meg kell látnunk önnön árnyoldalunkat is. Saját haragunk, bizalmatlanságunk, kicsapongásaink, torz énképünk, problémás kapcsolataink tükrében önvizsgálatot kell tartanunk, és felkutatni azokat a mélyben húzódó gátakat és sérüléseket, melyek a diszharmóniát okozzák.
Könnyen lehet, hogy a problémát az el nem vágott köldökzsinór okozza, mellyel valakihez, vagy valamihez ragaszkodunk, mely a biztonságérzet illúzióját kelti bennünk. De a szabadság megéléséhez, egyéniségünk kivirágzásához a felszabaduláson keresztül vezet az út. Ha nehezen hozunk döntéseket, zárkózottak vagyunk, nem tudunk mit kezdeni a dicsérettel, miközben szomjazunk rá, vagy épp kimondani vagyunk képtelenek egy elismerő szót, vagy akár csak annyit, hogy „bocsánat”, akkor itt kell keresni a megoldást.
Alapvető adottságaink (karma, sors, horoszkóp) mellett természetesen épp olyan meghatározóak gyerekkori emlékeink, mintáink, illetve a később szerzett tapasztalataink is. Érdemes végiggondolni, hol és mikor voltak olyan törések az éltünkben, melytől most önbizalom hiányosak vagyunk, nincs kitartásunk, vagy úgy érezzük, nem a jó úton járunk, nem a saját életünket éljük.

Egy Ausztráliában, végstádiumos rákbetegekkel foglalkozó nővér könyvet adott ki, melyben leírta, mik azok a dolgok, amiket a halálos ágyukon leggyakrabban bánnak meg az emberek. Az első és leggyakoribb az, hogy úgy érzik nem a saját életüket élték, hanem mindig másoknak próbáltak megfelelni. Korunk betegsége a rák, én nem véletlenül, a rengeteg meg nem emésztett érzelem, a szorongás és a negatív energiák manifesztálódása, mely végül önmagát a gazdatestet emészti fel. A második leggyakoribb (jellemzően férfiaknál) a túl sok munka, a harmadik pedig az, hogy nem fejezték ki érzelmeiket, nem mondták el szeretteiknek, hogy mennyire fontosak számukra. MIND A HÁROM tétel a solar plexus csakra területe!! Jól látható tehát, hogy egy generációs, modern civilizáció okozta tüneteggyüttesről van szó, melyet tovább örökítünk, ha nem tesszük rendbe.

A csakra nevének jelentése a „drágakövek városa”. De mik is a mi drágaköveink? Alapvető értékeink, érdemeink, érzelmeink, ezek a mi legbecsesebb kincseink. Senki nincs, aki halálos ágyán az anyagi értékeit féltette volna, de szeretteit, érzéseit, saját érzelmeit annál inkább. Gondoltál már arra, neked hány „drágaköved” van? Hogy egyáltalán mik azok? Hogy vigyázol-e rájuk? Hogy adsz-e belőle másoknak is? Ha tudnád, hogy holnap reggel már nem kelsz fel, mit bánnál a leginkább?
Az önvizsgálat valahol itt kezdődik.

A csakrához tartozó testi és lelki betegségeknek hosszú a listája.
Címszavakban: hátfájás, hasüreg és emésztőszervi megbetegedések, cukor-probléma, gyomor, máj, lép, epe, inzulin, hasnyálmirigy, hasi hízás, vegetatív idegrendszer zavarai, látásproblémák. A szem és a látás fontos elem, bár nem a csakra területéhez tartozik, de mégis ennek a csakrának a zavara okozza a vele kapcsolatos gondokat. Hiszen ha nem akarunk rálátni önmagunkra, a szemünk jelzi ezt. Mentális probléma lehet a depresszió, drogfüggőség, szorongás, pánikrohamok, önértékelési zavarok, bizalmatlanság, túlzó harag, érzelmi fásultság, agresszió, munkamánia, énkép zavar.

A csakra harmonizálása nem könnyű feladat, hiszen az egyensúly megtalálása nagy erőt és őszinteséget igényel. Könnyen áteshetünk a ló túloldalára, és az alulműködés könnyen csaphat át túlműködésbe.

Kezelési módjai a következők lehetnek: csakraterápia, ásványterápia, bach virágterápia, pszichodráma vagy pszichoterápia, aromaterápia, gyógynövények használata, meditáció, sport és tánc. A mozgás nagyon fontos, ezzel sokat javulhat állapotunk. Segíthet a napfény, napozás, és a sárga színű élelmiszerek, és gabonák fogyasztása, valamint a sárga szín gyakori jelenléte és a tűzzel kapcsolatos tevékenységek.
Ásványok: tigrisszem, topáz, turmalin, borostyán, citrin, sárga zafír.

Gyógynövények és aromák: bergamott, rozmaring, majoranna, citrom, kamilla, gyömbér, boróka, levendula, cickafark, kurkuma, köményfajták, menta, homoktövis. 

2013. augusztus 29., csütörtök

Balla-féle hangtál kezdő tanfolyam - élménybeszámoló

Kezdeném azzal a történet elmesélését, hogy az egész, az elejétől a végéig mesébe illő. A tanfolyamot a barátaimtól kaptam születésnapi ajándékul, ami egy igazán váratlan, és nagyszerű meglepetés volt, még el is pityeredtem magam.

Az oktatást Székelyné Pál Adrienn tartotta részünkre Gyálon, ahol az ő kis "kuckójában" ismerkedhettünk meg a tálakkal, és ezzel a csodálatos módszerrel. Azt kell mondanom, hogy ez igazán az, ami még a szkeptikusoknak, és a semmiféle ezoterikus vagy spirituális utat nem folytatóknak is jó, és meggyőző élmény lehet. Az egész módszer ugyanis nagyon lecsupaszítva nem más, mint fizika. Az általában hét fémből készülő, különféle méretű tálak ugyanis ütésre, vagy dörzsölésre rezgésbe jönnek (mérettől függően más-más frekvencián), és ez okoz pozitív élettani hatást fizikai és mentális síkon is. Ha hiszel benne, ha nem, akkor is épp úgy működik.
A módszer alkalmazása nem veszélytelen, ezért alapos felkészülést igényel, és csak az alkalmazhatja felelősséggel, aki elsajátította a módszert, és pár alapszabályt. Értelemszerűen például szívbetegeken, vagy pészmékert használókon nem alkalmazható, sem kismamákon, mert nem várt folyamatokat indíthat el. Ezen kívül nagyjából bármilyen problémára hasznos lehet, különösen görcs - vagy stresszoldásra, daganatokra, álmatlanságra, vérnyomásproblémákra stb.
Pozitív hatásait a gyakorlás során mi is megtapasztaltuk, a tanfolyamot követő három éjszaka úgy aludtam, mint a tej. Másodlagos hatásként az aktivitásom is nőtt, tele lettem energiával és tetterővel.

Az én célom elsősorban az volt, hogy a masszázshoz és a meditációkhoz tudjam kiegészítő kezelésként alkalmazni, de hamar rádöbbentem, hogy ez nem csak ennyiről szól. A továbbiakhoz viszont szükségem lesz további tálakra (jelenleg csak egy 300g-os tálam van), hiszen a teljes test kezeléséhez szükséges minimum 6 különböző méretű tál. Amíg ez nincs meg, addig valóban csak kiegészítésként tudom használni, arra viszont nagyon remek lesz, hisz segíti az ellazulást, és a kapcsolódást a "felsőbb énünkhöz".

Visszatérve az oktatásra, csak jókat mondhatok. Alapos és gondos tanítást kaptunk elméletben és gyakorlatban is, az egész nap jó hangulatban telt. A tálak történetétől kezdve a kezelés mikéntjéig mindenről szó esett, és sokféle egyéb hangszert is kipróbálhattunk, minek köszönhetően leginkább egy óvodás csoportra hasonlítottunk, ahogy a földön ülve próbálhattuk az esőcsinálót, a tingshát, vagy a didgeridoo-t. Megnéztük mi történik, ha a tálba vizet teszünk, sőt meg is kóstoltuk a vizet. Adrienn arról is beszámolt, hogy nemrég vérvizsgálatot végeztek, megnézték milyen az ember vére a kezelés előtt, illetve utána. Az eredmény meggyőző, a vérben komoly átalakulás történik pozitív értelemben. A legszembetűnőbb, hogy a vér oxigénellátása szinte hihetetlen mértékben megnő, a szerkezete átalakul, öngyógyító folyamatok indulnak be a szervezetben. Mivel testünk közel 80%-a víz, ezért a tálak rezgése értelemszerűen a teljes testünkre hatással van. Nem marad ki egyetlen sejtecske sem, mindenhová eljut.

Nem szépítem, ez az élmény levett a lábamról, és célom, hogy tovább mélyítsem tudásomat a témában. Míg erre lehetőségem nem nyílik, addig is szívesen próbálom ki kiegészítő kezelésként a hozzám érkezők remélhetőleg nagy-nagy örömére.


2013. július 11., csütörtök

Éljen a NŐ!

Kedves Barátaim, kedves Érdeklődők!

A ritkább bejegyzések nem jelentik azt, hogy a háttérben kevesebb dolog történne, sőt épp ellenkezőleg. Nagyon sok minden történt az elmúlt hónapokban, és talán ezért is jutott kevesebb idő az elméletre és beszámolókra, illetve a tanításokra, mert az életben éltük és tapasztaltuk meg a fejlődést, gyógyulást, tudatosodást.
Az a vízióm, hogy egy kis közösség jön létre, mely spirituálisan is együtt tud fejlődni, úgy tűnik, hogy egészen hirtelen valóra válik. Amikor elkezdtem a csakrás csoportot, még nem sejtettem, hogy mennyi új barátra, mennyi csodálatos női energiára, és mennyi tudásra lelek. Valahogyan az egész a nőiség irányába mutatott az elejétől kezdve, több fantasztikus hölgyet ismertem meg, s váltunk barátokká. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a férfiakat kizárom/kizárjuk ebből, hanem azt, hogy én is, és a többiek is ráeszméltek arra, hogy mennyi kiaknázatlan, és fel nem ismert értékünk van, melyet erősítünk egymásban és önmagunkban a találkozások során. 
Végtelenül hálás vagyok a deeksha közösségnek is. Nemrég megkaptam az újjászületés élményét, először mentem át a parázson, és vettem részt vízi újjászületésben is. Az élmény leírhatatlan, és meghatározó a további életemre. Állandó igényem, hogy amit kapok, azt tovább adhassam másoknak is, beletéve magam és az én tudásom, energiáim, és fohászkodom, hogy megtaláljuk egymást azokkal, akiknek szükségük van arra, amit tőlem kaphatnak. De talán már nem is helytálló így mondanom, hiszen amire az elején utaltam, hogy lassan közösséggé formálódunk, ez azt is jelenti, hogy együtt csináljuk ezeket, mindenki mester és tanítvány egyszerre. 
Tegnap az egyik kedves barátunk számára szerveztünk egy szertartást, amely egy individum-os párna átadásából indult ki, s ebből lett egy nővé avatási ünnep. Nagyon kedves barátnőm a párna készítése során kapott olyan impulzusokat, amiből elindította a kezdeményezést, és egy csodálatos estét töltöttünk együtt.

Ha Te is úgy érzed, szeretnéd nőiességed gyógyítani, erősíteni, keress meg minket, légy tagja fejlődő mikroközösségünknek, melyben önismeretet, tudatosságot, lelki és fizikai gyógyulást, elfogadást, és még sok-sok fantasztikus dolgot tehetsz magadévá.

Terveim közt szerepel egy hétvégi program Gárdonyban, ahol jógával, meditációval, tánccal, alkotással, és sok színes programmal találkozhatsz majd. Az időpontról az egyeztetések után lesz bővebb információ.


rögtönzött oltárunk, melyre mindenki hozott valami apróságot

a vidám társaság

a kívánság-virágok a Duna vizén

2013. május 16., csütörtök

Mi ez? - Gyógyító ásványok


Biztosan észrevettétek már, hogy az egyes csakráknál felsorolok mindig hozzá tartozó ásványokat is. De mi is ennek a jelentősége, funkciója?
A köveknek is, mint minden másnak a Földön, egy bizonyos frekvencián kibocsájtott rezgése van.  Ahogy az ásványoknak is, úgy a növényeknek, és az emberi testnek, sőt az emberi test különböző szerveinek különböző a rezgése is. Ha fizikai, vagy mentális betegség lép fel, ezek a rezgések megváltoznak, hasonlóan ahhoz, mint amikor a szív ritmusának zavara lép fel, a megszokott ütemből kizökken, és szívritmuszavar alakul ki.
A kőterápia természetesen csak kiegészítő kezelésként használható, a megfelelő testrészhez a megfelelő követ (tehát rezgéshez a rezgést) párosítva azonban gyógyító hatással bír. Így párosíthatóak az egyes csakrákhoz bizonyos ásványok, hiszen az adott területen fellépő problémákra pozitív hatást gyakorol bizonyos ásványok rezgése.


A gyógyító ásványoknak többféle alkalmazása is ismert. Mindenki a számára megfelelő módon alkalmazhatja őket az alábbiak szerint:

Marokkő: Erre a célra egy kisebb, sima felületű ásványt válasszunk, érdemes olyan helyre menni választani, ahol sokféle ásvány van, így néhányat a kezünkbe véve próbálgathatjuk, hogy melyik tapintása tölt el minket kellemes érzéssel.  A kő kézbe véve a tenyér reflexzónáin keresztül hat és harmonizál. Különböző életszakaszokban más-más kő lehet segítségünkre, de egyszerre többet is használhatunk, ezeket magunknál is tarthatjuk, megfelelően tárolva.
Fürdő és elixír: Itt a kő a vízzel lép kölcsönhatásba, a víz átveszi a kő rezgéseit (elég csak az ásványvízre gondolni, amit mindenki iszik nap, mint nap), és fürdésre, valamint fogyasztásra is használhatjuk. Az ásvány alapos tisztítása után helyezzük a vízbe, akár több órára is, így kívülről, és belülről is átjárhat bennünket gyógyító rezgése.

Ékszerek: Az ékszerviselés hagyománya messzi időkre nyúlik vissza, a különféle ötvözetek mellett a drága és féldrágakövek viselése is ősi szokás. Az ékszer idővel összesimul viselőjével, tehát nem csak a kő hat a te rezgéseidre, hanem fordítva is igaz. Ezért nem szerencsés, ha örökölt ékszert tisztítás nélkül hordunk, mert akár negatív rezgéseket is magunkra ölthetünk általa. A megfelelően tisztított kővel azonban pozitív rezgéseket kaphatunk.
Masszázs és csakraterápia: Ezekkel a módszerekkel külsőleg, fizikailag hathatunk bizonyos területekre. Míg a masszázsnál a sima, nagyobb felületű kövekkel masszírozunk, dörzsölünk az érintett testrészen, a csakraterápiánál a megfelelő csakrához helyezzük az ásványt, és közben pihenünk, meditálunk, relaxálunk.  

Tisztításuk:
A köveket érdemes rendszeresen tisztítani, hiszen ahogy adják, úgy kapják is a rezgést, így erejük idővel halványulhat. Folyó víz alatt tartva kb 10 perc alatt tisztítható meg, de tengeri sóba is tehetjük (úgy hogy ellepje), így két-három nap után lehet a tisztulás eredményes.  A sót ezután dobjuk ki.


Ha egyszer csak úgy érezzük, már nem azt a hatást kapjuk, amit eddig, nem azt érezzük kézbe véve, mint korábban, akkor a kő „jelez”, így valószínűleg nincs rá szükségünk. Ilyenkor tartsunk pár nap szünetet, mielőtt újra kézbe vesszük.

Nagyon sok blog és oldal van, ahol különféle listák vannak arról, melyik ásvány milyen tünetek, betegségek enyhítésére szolgálhat. Ezért nem kezdek most hosszú listázásba, inkább bemásolok pár számomra hasznos gyűjtést.

Betegségek szerint abc-be rendezett lista: http://www.gyogyitaskovekkel.hu/betegsegek.php
Ásványlista abc-ben képekkel, rövid leírással: http://ezo.hezekiah.hu/?as_menu=2
Ásványi alapú termékek: http://www.geoproduct.hu/


A türkiz ékszerfotó forrása: http://www.meska.hu/ProductView/index/434325

2013. május 15., szerda

Napfonat csakra


A harmadik csakránk legfőbb energiaelosztó központunk. Kiemelkedően fontos a többi csakra működését tekintve is, így mindenképpen érdekünk, hogy ez a terület megfelelően működjön. 
Ez a csakra gyorsabban forog az alsó kettőnél, és közelebb visz minket a külvilághoz, mint az alsó kettő. Itt már megmutatkozik szerepünk a külvilág felé, valamint megjelenik az apával való kapcsolat, amely ha problémás, az lenyomatot hagy ezen a területen, gátolva minket a felszabadult és harmonikus állapot megélésében. 
Az alábbi összefoglalóban a csakrához tartozó területek és problémák felsorolása látható, gyógyítására, harmonizálásra csoport vagy egyéni terápia kereteiben van lehetőség.




2013. március 13., szerda

Ha áramlik a csí

Mesélek nektek valamit. 
Év elején, mikor elkezdtem a blogot, és ezzel párhuzamosan a MadeByBet-et is, hihetetlen lelkesedés volt bennem, nem is gondoltam bele abba, hogy fogom-e majd bírni. Mondhatnám úgy is, hogy nem bírom, meg úgy is, hogy az, ami történik, bizonyítéka annak, hogy a csakraterápia, és a deeksha mennyire működik.
Idén januárban tartottuk a gyökércsakra programot. Ilyenkor ugye a fókusz azon a csakrán van, amit kezelünk, ez esetben a gyökércsakrán, de a folyamat hatással van a többire is, különösen a szomszédos csakrákra. Megfigyeléseim szerint mindenki, aki részt vett a programon, változáson ment és megy keresztül. Egyrészt elindult (vagy folytatódott) a tudatosodás, másrészt a gyökér és a szex csakrához tartozó területeken figyelhető meg változás. Egyikünk lakást csinosít, fészket rak, a másik a kapcsolatait próbálja tisztázni, a betegsége okait felkutatni, a harmadik a megfelelő munkát próbálja minél pontosabban körvonalazni, és közben nyitottá vált egy új párkapcsolatra. Emellett morzsolódnak le emberek, kapcsolatok, olyanok, amik már nem működnek ezzel a magasabb minőséggel. De van itt jógatanfolyam, és munkahely-váltás is... Persze lehet, hogy ezek a dolgok maguktól is történnének, csak lassabban, másképp, nehezebben, nem tudatosan figyelve és irányítva. Ami engem illet, a kreativitásom olyan mértékű szárnyalásnak indult, hogy egy kicsit háttérbe szorított minden mást. De nem bánom. Az élet mindig megmutatja a jó utat, csak észre kell venni. Próbálom tanulni, hogy azt kell cselekedni, ami könnyű, ami jól esik, és nem kell lelkifurdalást érezni azért, ha a magunknak támasztott irracionális elvárásoknak nem tudunk megfelelni. Minél szabadabban áramlik az energia, annál boldogabbak vagyunk. A szabad áramlást pedig mi magunk akadályozzuk meg a leggyakrabban.
Izgalommal telített kíváncsisággal várom a hétvégi szexcsakra csoportot, kihívás lesz vezetni is, és fel kell készülnünk arra is, milyen folyamatokat indítunk el majd önmagunkban. Mivel ez fontos terület, szeretnék egy komoly kutatást igénylő bejegyzést a szexcsakra betegségeiről  Ha egy kicsit kiesik a tű és a cérna a kezemből  megírom. :)

qi(csí) - a mindent áramoltató energia

2013. március 4., hétfő

Hányszor ölelünk egy nap?

Ma egy nagyon fontos témáról szeretnék írni nektek. Újra és újra előkerül ez az életemben, de feltételezem hogy nem én vagyok az egyetlen. Nem másról van szó, mint az ölelés fontosságáról.

A napokban történt személyes élmény kapcsán újfent elgondolkodtam, milyen sokan élünk érzelmi fogyatékosságban, hogy mennyire eltávolodtunk attól, hogy félelem nélküli intim kapcsolatot tartsunk fenn azokkal, akiket szeretünk. Mert mi történik? Összeülünk a barátnőnkkel, kibeszéljük a legbensőbb dolgainkat, és közben szinte soha egymáshoz sem érünk. Kitárulkozunk lelkileg, mégis távolságot tartunk, mert fogalmunk sincs, hogy kell valakit megölelni, megérinteni anélkül, hogy közben kellemetlenül érezzük magunkat. Vagy egyszerűen már eszünkbe sem jut. Anyu sem ölelt meg. Nem tanította meg. Élünk nélküle, és kizárólag a párkapcsolatban tartjuk "normálisnak", hogy a másikhoz érjünk. Azt sem akármikor, mert ugye nem illik....

Talán van, aki hallott már egy Harry F. Harlow  nevű viselkedéskutató 1966-ban végzett majomkísérletéről. A kísérlet a drótanya/szőranya kísérlet néven vált ismertté. Nagyon röviden a következőről van szó:
Bébi rézusz majmot összezárt egy drótból készült majombábúval, melyen egy tejesüveg volt és egy szőrrel bevont bábúval, amelyen nem volt élelem. A bébi csak akkor ment a drótanya közelébe, ha éhes volt, egyébként a szőranyához bújt, azon pihent és aludt. A meleg, szőrös élőlény tapintása, simogatása vérnyomás és szívfrekvencia csökkenést idéz elő az emberi szervezetben, emellett normalizálja a légzésszámot, ami a pánik és a stressz legyőzésében hatékony. (forrás:http://www.lelkititkaink.hu/ember_allat_kapcsolat.html)

Ha a majomkísérletből indulunk ki, azt látjuk, hogy az érintés, a testi közelség legalább olyan fontos az emlős számára, mint a táplálkozás. Ha pedig körülnézünk, látjuk hogy az emberek az evéssel elég sokat törődnek, étterembe járnak, boltba, vendégségbe, kocsmába... de vajon egy pohár ital, vagy egy tál étel elfogyasztásához hogyan arányul az ölelések, testi érintkezések száma? Vagy nézzünk mást. Van-e az ezt olvasók közül olyan, aki karácsonykor, vagy születésnapjára kapott ajándékot, de ezt nem kísérte egy ölelés, vagy egy nem gépiesen, kötelességből adott puszi? Sőt, kedves olvasó, mikor ölelted meg utoljára az anyukádat? És a barátodat, barátnődet?
Biztosan olyan is van, akinek ez természetes, hála égnek. De nagyon sokan vannak, akiknek ez komoly problémát okoz. Még egy masszőrhöz sem mer elmenni, mert viszolyog egy idegen érintésétől. Nagyon fontos lenne, hogy az ember ezt felismerje magában, és keressen megoldást, igényelje a változást magában. Ha ide, ehhez a felismeréshez sikerül eljutni, akkor elérkezünk egy minőségileg összehasonlíthatatlanul boldogabb és teljesebb élet kapujához. 

Amikor pár éve először mentem deekshára, és találkoztam Mónikával, neki az első dolga az volt, hogy megölelt. Engem, a vadidegent. Olyan természetességgel, hogy a bennem levő zavarodottság, feszengés, szinte észrevétlenül elillant. Rájöttem, itt ez normális, itt az emberek ölelkeznek, egymáshoz érnek. Maga az energia átadása is érintéssel (is, persze létezik szándékdeeksha, amikor nincs egy helyen az adó és a vevő) működik. Ebben a közegben tehát jól működik, szabadon ölelkezem. De még mindig van bennem feszülés, ha mással kapcsolatban jön ez elő, még a saját anyukámmal is. Öt sem ölelte meg az ö anyukája. Tulajdonképpen nem emlékszem, hogy a mamám valaha is megölelt volna. De hogy őket sosem láttam ölelkezni, az biztos. Viszont nem adom fel. És azok a váratlan élmények, mint amilyen a múlt héten is megesett velem, közelebb visznek a teljességhez. Napi 15 ölelés kell azt mondják. Hogy egészségesek legyünk. 
Nektek mennyi volt már ma?

2013. február 26., kedd

Infó

Kedvesek!

Egy kis kényszerpihenő után újra a fedélzeten, nemsokára új és izgalmas posztokkal jelentkezem!


2013. január 30., szerda

Mi ez? - Mantra

A mantra szanszkrit eredetű szó, szabad fordításban imát, varázsigét, fohászt, mágikus eredetű szöveget jelent. A -man szógyök a gondolat szóból jön, a -tra szótag több fordítása is ismert, de a legvalószínűbb  hogy megszabadulást jelent, így tehát a mantra az elmétől  az őrlő gondolatoktól való megszabadulás eszköze. Leginkább a hinduizmus és a buddhizmus használta, és használja ma is.
A mantra általában rövid, egy szótagtól pár sorosig terjed, és ütemes ismételgetése (kántálása) eredendően spirituális változást idéz elő az emberben. Hasznos eszköze a meditációnak, segíti az elmélyülést. Gyakran használnak segédeszközként malát, azaz imafüzért, ami leginkább egy gyöngysorra hasonlít, és általában 108 szemből áll. 
Bizonyos nézetek szerint a mantra a például a keresztény vallásban fellelhető imával is párhuzamba hozható, ami szintén az istennel való összekapcsolódást szolgálja. Különbség azonban  hogy a keresztény ima nem ismételgetéssel működik  ezért feltehetően nincs meg az a hatása, ami "transzba" ejti a kántálót. A mantra ismételgetésekor fontos a ritmus, az ütem, és a hangok rezegtetése. 

Az első mantrák nagyon ősiek  több ezer évesek, és általában szent szövegekből  vagy guruktól származnak. Gyakran avatásokhoz kapcsolódóan kapják meg a tanítványok, szerzetesek. Magam is kaptam a pránanadi avatásnál személyes mantrát, és a deeksha beavatáskor is megtanultuk a deeksha mantráját.



Nézzünk meg néhányat az ismertebbek és érdekesebbek közül.



  • Om mani padme hum -  A tibetiek leggyakrabban használt imádsága, bárki recitálhatja, nem szükséges hozzá a mester előzetes beavatása Elterjedt fordítása, illetve értelmezése az egész szövegnek az „Éljen a lótuszban lévő drágakő” vagy „Nézd csak a drágakövet a lótuszban!” kifejezés.
  • Óm bhur buvah szvah, tat szavitur varinjam, bargó dévaszja dimahi ,dhjo jó nah pracsódáját - Gájatri mantrának nevezik, az egyik legősibb mantra. Gájatri a Védák anyja. Ö képviseli a tudást, melyet a Védák felfednek az emberek számára. Fordítása: "A három Világot beragyogó legfelsőbb Fény, világítsa meg teljes egészében tudatunkat, és irányítsa értelmünket az erényesség útjára."
  • Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré/ Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré - A Haré szó az Úr energiájának megszólító esete, a Krisna és Ráma szavak pedig Magát az Urat szólítják meg. Krisna és Ráma egyaránt a legfelsőbb örömöt jelenti, a Hará szó pedig az Úr legfelsőbb örömenergiájára utal, s megszólító esetben (vocativus)Haréra változik. Az Úr legfelsőbb örömenergiája segít abban, hogy elérhessük az Urat. Ez a három szó, Hará, Krisna és Ráma alkotják a mahá-mantra transzcendentális magjait. (forrás: http://hare-krisna.hu)
  • Tat tvam asi - Szintén a Védákban szerepel, jelentése: "Én az vagyok". Személyesen a kedvenc mantrám, mert végtelenül egyszerűen mondja el azt, hogy egy vagy mindennel, a gondolataiddal, másokkal, istennel. Ahogyan magadat elképzeled, ami az álláspontod, azzá válsz. 
  • Om Sat Chit Ananda Parabrahma
  • Purushothama Paramatma
    Sri Bhagavathi Sametha
    Sri Bhagavathe Namaha -
    Moola mantra. Ezt kaptuk meg a deeksha avatásnál.
    Fordítása:
    Om – Isten hangja, a Világegyetem rezgése
    Sat – Az állandóan létező Univerzum, ami mindent áthat és formák világán túlmutat. Mi benne vagyunk az Univerzumban és ő mibennünk.
    Chit – Tiszta tudat, a Legfelsőbb Lélek.
    Ananda – Az örök boldogság, ami a Világegyetemnek a természete. A Legmagasabb Tudat természete.
    Parabrahma – A téren és időn túli Legfelsőbb Lény, legfelsőbb Szellem, Legfelsőbb Teremtő, Isten.
    Purushothama – Az a Legfelsőbb energia, ami irányítja az embert.
    Purusha – Lélek.
    Uthama – Legfelsőbb, Legfelsőbb Szellem.
    Paramatma – Legfőbb belső energia
    Sri Bhagavathi – Shakti – Istenanya, a Legfelsőbb női intelligencia. Legfelsőbb női erő.
    Sametha – Közösen, minden eszközzel.
    Sri Bhagavathe –A változatlan, az állandó Legfelsőbb férfi teremtő erő, Isten.
    Namaha – Üdvözlet, leborulás Isten előtt. Hála, Isten állandó szeretetéért.
    Ez a mantra az élő Istent idézi meg, kérve védelmet és szabadságot minden bánat és szenvedés ellen. Ima, hogy szeressük a Nagy Alkotót és a Szabadítót, akinek a szeretete és az együttérzése abban nyilvánul meg, hogy megvédjen minket, a földi formánkban. A Moola mantra nagy békét és örömöt ad mindazoknak az embereknek, akik a világ minden táján éneklik, vagy éppen hallgatják. Megfékezi az oktalan elmét, szeretetet és a határtalan örömöt ad. Ez a mantra eszköz lehet, összes vágyunk életre hívásában. Olyan gyógyszer, ami meggyógyítja minden bajunkat. Nektár annak tudatosítására, hogy az ember szabad! (forrás: http://shantijogastudio.hu)


2013. január 24., csütörtök

Szakrálcsakra


A második csakra, azaz a szex csakra, a következő lépcsőfok önmagunk és a világ megismerésében. Még mindig erősen a fizikai síkhoz kapcsolódik, de önmagunk mellett itt már a másokkal való kapcsolatunk is szerepet kap, nem véletlenül nevezik szexcsakrának is, hiszen ez legszorosabb kapcsolataink helye. A XXI. században, különösen a fejlődő és fejlett országokban megfigyelhető az a tendencia, hogy a nemi szerepek, minták torzulnak, a nők elférfiasodnak, a férfiak elnőiesednek  így ez az életterületünk sok sérülést, problémát hordoz magában. Mentális, és lelki síkon is oda kell figyelni, és a felmerülő gondokat időben kezelni.

Következő csoportfoglalkozásunk témája is ez lesz, valamikor február elején.
A gyökércsakra program sikeresen lezajlott, lesznek élménybeszámolók is. :)



2013. január 22., kedd

Mi ez? - Mandala



A mandala egy meditációs eszköz, melyet évezredek óta használnak a különféle vallások. Az ismertebb buddhista mandalák mellett gondoljunk például a katolikus templomok rózsaablakaira, vagy korai inka, maja, mezopotámiai leletekre, melyek szintén használták ezt az ábrázolást. Hasonló minták a természetben is megtalálhatóak. A legtöbbször kör alakú  színesre festett mintázatok segítik a testi és lelki regenerálódást. A buddhisták egyenesen isteni megtestesülésnek tartják, vagyis a mandala célja megtalálni a tudatosság egységét, és helyreállítani az emberben a dolgok ideális rendjét.

A mandala tehát egy megszentelt, a valóságos léttől elkülönített mágikus tér. Önmagában a világ leképeződését, és annak minden lényeges jellemzőjét hordozza. A mandala középpontja szimbolizálja a világ közepét. E pont soha nem mozog, de minden körülötte forog.
Maga az alkotás folyamata eleve egy meditációs folyamat, a kreativitás a tudatalattiból táplálkozik, ezért a nyugati pszichológia is elismeri a mandalakészítés terápiás hatását. Általában egy mandala három részre oszlik, a mag, vagyis a kör közepe az első  majd a körülötte levő nagyobb kör, mely a tudatalattit szimbolizálja, és a külső kör, ami a személyiséget. A színezésnél lehet belülről kifelé haladni, de ez nem előírás  Használhatunk sablonokat is, de megrajzolhatjuk saját mandalánkat is, szabadjára engedve fantáziánkat. 
Ha egy bizonyos dologra koncentrálódik a terápiánk, vagy a meditációnk, akkor annak segédleteként is készíthetünk, de "csak úgy"  is, kikapcsolódás képpen, vagy önmagunk mélyebb megismerése érdekében. Kapkodni nem érdemes, a lényeg az elmélyülés, belemerülés, az aprólékos munka.
A színek nagyon fontosak, jelentéssel bírnak. Ezek segítségével megalkothatjuk mandalánkat például az egészségünk elérése, vagy a megfelelő párkapcsolat kialakulása, javítása stb érdekében.
Különféle technikák léteznek, hiszen nem csak papírra rajzolhatunk festékkel vagy ceruzával, hanem akár termésekböl, magokból, virágszirmokból is kirakható. 

Alább felsorolom a színeket, és mutatok néhány mintát, ami segítségével mindenki bátran megpróbálkozhat elkészíteni sajt mandaláját. Jó szórakozást!


Vörös:
rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem, melegség, aktivitás, dinamizmus, életerő, bátorság, nagy erőbedobás, vitális vágy, győzelemre irányuló akarat
Narancssárga:
önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés, átmeneti szín a piros és sárga között, a szellem és a libidó egyensúlyát jelenti
Sárga:
barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia; az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, közvetítés jelképe emberek és istenek között
Zöld:
növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom, a színek hármasságát jelöli, mivel a kék és sárga elegye
Kék:
elégedettség, ellazulás, harmónia, tisztaság, csendesség, hűvösség, biztonság, nyugalom, feloldódás, végtelenség
Bíbor:
emberszeretet, idealizmus, bölcsesség; egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között
Rózsaszín:
érzékenység, belső gyógyulás, egyetemes gyógyulás, szeretet
Fehér:
megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom
Fekete:
titok, megérzés, belátás, újjászületés
Szürke:
lelki gyógyulás, hűség, szelídség, szeretet
Ezüst:
érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét
Arany:
bölcsesség, gazdagság, szépség, örökkévalóság
Barna:
földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez; a föld színe, ebből adódik az anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése









2013. január 18., péntek

Csakratérkép

Kerestem egy egyszerű, de szemléletes ábrát arról, hogy hogyan is helyezkednek el a fő csakrák.



2013. január 14., hétfő

Hogyan meditáljak? 1. rész - a meditáció alapjai

Az első tévhit, amit ezzel kapcsolatosan rögtön el is oszlatnék; a meditáció nem kötődik konkrétan semmiféle valláshoz, vagy egyéb spirituális tevékenységhez, mára a nyugati orvoslás éppúgy használja, mint ahogy régóta a keleti is. Anélkül, hogy bármiféle kultúrtörténeti elemzésbe kezdenék, írok nektek pár szót arról, mi is a meditáció, mire jó, és hogyan kell elkezdeni a gyakorlását. 

A meditáció a test, és ezáltal a szellem és a lélek ellazítására szolgál. A tudatállapotunk megváltozik, és testi , lelki regenerálódás, feltöltődés indul el a szervezetünkben. Nemrég egy amerikai egyetem kutatói arra jutottak, hogy a gyakori meditálás pozitív változásokat idéz elő az agy olyan területein, amiről eddig a tudomány úgy tartotta, a húszas évektől nem fejlődik tovább, hanem sorvadni kezd. A szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét is jelentősen csökkenti, stresszoldó hatása már jól ismert, hisz a legtöbben ezért kezdik el alkalmazni a hétköznapjaikban. 
Fontos pillére a rendszeresség, a gyakorlás, hiszen minél többször meditálunk, annál mélyebbre juthatunk, annál pihentetőbb lesz az állapot, és annál hasznosabb számunkra. Első körben most az alapmeditációról beszélek, az irányított meditációs technikákról későbbi alkalmakkor esik majd szó. 

Kezdő lépések
Az első és legfontosabb lépés, a test ellazítása. Ehhez természetesen megfelelő körülményekre van szükség, csendes, nyugodt helyiség, kényelmes öltözet, megfelelő hőmérséklet, lehetőleg minden nyugalmat megzavaró tényező kiiktatása (telefon, tv, háziállat kitessékelése a szobából). Mindenképp csukott szemmel ajánlott végezni, hiszen ezzel számos figyelemelterelő dolgot kizárhatunk. Helyezkedjünk el kényelmesen, vagy egy széken ülve, vagy a földön (pokrócon, meditációs párnán stb), ha lehet ne feküdjünk hanyatt, mert így könnyen el lehet szundikálni...


  1. Lazítsd el teljes testedet. Gondolatban haladj végig a lábujjtól a fejed búbjáig  és engedj el minden feszülő izmot. 
  2. Figyelj a légzésedre. Mélyítsd a levegővételeket  próbálj hasi légzést végezni, minél mélyebbre - szinte már a köldöködbe - venni a levegőt.
  3. Engedd el a gondolataidat. A elején természetes lesz, hogy az elme záporozni fogja a "bezártam-e az ajtót", "feladtam-e a csekket", elküldtem-e azt az emailt" stb jellegű gondolatokat. Ez természetes, hiszen elméd megszokta, hogy az ö kezében van a gyeplő  ö irányít. De mivel a gyakorlat célja épp az elme elcsendesítése, ezt nem fogja harc nélkül engedni. :) Ha záporoznak a gondolatok, sebaj. Jöjjenek és menjenek. Mint egy castingon. Jöjjön, pillants rá, engedd tovább. Ne állj meg rágódni, tépelődni  Ha kitartó vagy, egy idő után ritkulni fognak, ha sokat gyakorolsz, egy idő után eljuthatsz az elcsendesedett állapotba.
  4. Gyakorolj rendszeresen. Minden nap csak 15 percet meditálj, és meglátod, eredményes leszel. 
  5. Meditáció után lassan térj vissza éber tudatállapotodba, finoman mozgasd át a tagjaidat, nyújtózz  és a végén nyisd ki a szemed. Óvatosan, lassan kelj fel. 
  6. Zenével könnyebb lehet. Rengeteg zenés, és szöveges meditáció létezik, kinek a madárcsicsergős  kinek a tengermorajlós jön be. Keresgélj, találd meg azt, ami neked a legkellemesebb. Segít a ráhangolódásban, kikapcsolásban.
Ajánlok nektek néhány zenét, amit lehet használni.

végül egy gyönyörű, csak zongorás, kicsit hosszabb: http://www.youtube.com/watch?v=pXk9SfmbVoY


Ha bárkinek kérdése lenne, a megjegyzésben, vagy levélben nyugodtan felteheti.
Következő alkalommal az irányított meditációkról lesz szó.

2013. január 10., csütörtök

Gyökércsakra



A gyökércsakra mindennek az alapja. Egész létünknek gyökere. Ezért nagyon fontos szerepe van abban, hogyan viszonyulunk a világhoz, és önmagunkhoz. Ha sikertelenek, bizonytalanok, betegek vagyunk, akkor biztos, hogy több figyelmet kell rá fordítanunk, de a befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét. Meditációval, különféle gyakorlatokkal megerősíthetjük ezt a területet.
Az alábbi táblázatban egy összefoglalást olvashattok. Ha bárki úgy érzi, hogy bizony, neki szüksége lenne itt egy kis "szerelésre", akkor kérem jelezze, mert a legközelebbi alkalommal ezzel fogunk foglalkozni kis csoportos formában.






2013. január 7., hétfő

Mit hoz 2013?


Most, hogy túl vagyunk 2012 decemberén, gondolom sokakban felmerült a kérdés, hogy történt-e valami valójában, és ha igen, akkor ez mit is jelent, és mit hoz a jövő. Vagyis mi történik velünk 2013-ban? Több forrásból próbáltam tájékozódni, és most megpróbálom összegezni nektek mindezt.
Nagyon érdekes, hogy rögtön az elején feltűnt, mennyire egybehangzóak a különböző források. Az első, és legfontosabb, amit máris kijelenthetek, hogy 2013 a radikális változások, és az instabilitás éve lesz. Azzal, hogy egy új korszakba léptünk, egy hossz ciklus vette kezdetét, melynek jelei az idő folyamán egyre egyértelműbben fognak megmutatkozni. A változástól nem kell megijedni, ez friss levegőt hozó új szél lesz, és a szeretet érzése hatja majd át.
Csillagászati szempontból a Plútó és Uránusz kapcsolata lesz érdekes, mely több évig lesz hatással ránk, és korszakalkotó változásokat jelez. Mivel mind a két bolygó fontos spirituális energiákat hordoz, ez szintén egybecseng a korszakváltással. Ugyanezt mondja a kínai asztrológia is, mely szerint a kígyó évébe lépünk át (február 9-én). Dinamizmust, ingatagságot, misztikumot, szépséget, bölcsességet, szeretetet hozó évről beszélnek, gyors változásokról, és meglepő módon bőségről esik szó. Elképzelhető azonban, hogy a bőség nem kifejezetten anyagi értelemben értendő, mert az emberek elkezdik átértékelni ezeket a javakat. A változások radikálisak, és maga a folyamat sokáig tart majd. Jobb lesz tehát, ha felülünk a hullámokra, és elfogadjuk ezt, felesleges félelmeket táplálni a változással szemben, mert mindez az átalakulás a mi javunkat szolgálja. Fennmaradásunk kulcsa, hogy képesek legyünk a változásra.

Egy hosszú tisztulási folyamaton megyünk keresztül, mely életünk minden területét érinti. Letisztulnak emberi kapcsolataink, érzelmeink, és mindez nagy rugalmasságok kíván tőlünk. Fontos hogy törődjünk testünkkel, ápoljuk lelkünket, és mindazt, ami fontos számunkra. A kreativitás időszaka is ez, hirtelen ötletek, szellemi alkotások jönnek létre, és többek között ezért is kiemelkedően fontos, hogy figyeljük sugallatainkat, teremtsünk és ápoljuk a kapcsolatot az isteni részünkkel!
Kiemelkedően fontos a közösség, a család ereje és összetartása, most lehetőség lesz tisztázni a problémákat, a viszonyokat, és új alapokra helyezni őket, illetve megszabadulni attól, ami terhes számunkra. Ugyanez igaz a párkapcsolatokra is. Kevésbé a nagy szerelmek időszaka ez, inkább a nagy behatásoké, impulzív élményeké. Szenvedély és egymásra találás, összekapcsolódás, vagy erős eltávolodás jellemző lehet, de „langyos-víz” semmiképp. Fontos tanács szerelmi és egyéb téren is, hogy fontoljuk meg döntéseinket, ne legyünk kapkodók, hirtelenek. Sugallataink vezetni fognak minket.
Szerencsés színek lesznek a fekete, kék és a zöld. Milyen érdekes, hogy a divat idén a smaragdzöldet választotta az év színének… Ezek az apróságok fontosak lehetnek, hiszen a különböző színek más-más rezgéssel működnek, így jelenlétük segítheti fejlődésünket. A zöld egyben a gyógyulás, újjászületés színe is, a zöld ruhák és egyebek felhalmozása mellett menjetek sokat a természetbe, sokkal jobb energiaforrás.

Nagy találkozások várhatóak ebben az évben, főleg az év második felében. Könnyen berobbanhat valaki az életetekbe, aki fenekestül felforgatja azt, feltüzel, vagy épp cselekvésre késztet. Ezek karmikus találkozások, szerepük van az újrarendeződésben.
Mindent összevetve egy nagyon izgalmas év vár mindannyiunkra, amiben rendkívül fontos lesz, hogy az alapvető életterületek mellett a spiritualitásunkkal is folyamatosan törődjünk, fejlesszük, meditáljunk, járjunk csoportokba, tanfolyamokra, és mindenekelőtt ápoljuk a kapcsolatot saját belső vezetőnkkel, az isteni részünkkel, aki azon fáradozik, hogy minket boldoggá tegyen!


Ami engem illet, rengeteg tervem van erre az évre. A tegnapi évteremtő egységmeditáción számtalan sugallatot kaptam arra vonatkozóan, hogyan folytassam ezt a munkát, amit elkezdtem. Ami már a közeljövőben megvalósul, az egy csakra-gyógyító sorozat, minden alkalommal egy-egy csakrával foglalkozunk mélyrehatóan, hogy komolyabban átnézhessük az egyes területeket, és az ott megbúvó problémákat. Ehhez elméleti anyagokat itt a blogon fogok közzétenni, majd gyakorlatban is megtapasztaljuk a saját csakráink állapotát.
Remélem velem tartotok!
Ha valaki szeretne személyre szabottabb útmutatást erre az évre, akkor keressen bátran!

2013. január 3., csütörtök

Segédlet a hála gyakolásához - életterületek

A deeksha meditációk során (különösen az év eleji évteremtő meditáción), és a tegnap említett könyvben is fontos szerepet, illetve kapaszkodót jelent, ha életünket, kívánságainkat és problémáinkat is életterületekre bontva vizsgáljuk. Természetesen ahány módszer, annyi féle létezik (pl talán mindenki ismeri már a feng shui 8-as bontását). Én most az általam könnyen és egyszerűen értelmezhető bontást fogom leírni nektek.

1. Én
2. Kapcsolatok
3. Anyagi, pénzügyek
4. Egészség
5. Spiritualitás
forrás

Most pedig nézzük részletesebben.

1. ÉN
Ide tartozik testi és szellemi mivoltunk, fejlődésünk, tanulással kapcsolatos dolgaink, a munkánk, társadalmi pozíciónk, minden, ami "én vagyok". Ha problémád van az önelfogadással, jelenlegi munkáddal, tanulni szeretnél, fejlődni, lefogyni, meghízni... stb, az mind ide tartozik.
A hála kapcsán rengeteg dologért mondhatsz köszönetet. Pl. köszönöm, hogy van munkám, köszönöm, hogy van érettségim/diplomám, hálás vagyok, hogy csinos vagyok, köszönöm, hogy van kedvem tanulni, hogy van hobbim, köszönöm, hogy jó tanáraim voltak/vannak, köszönöm, hogy nő/férfi vagyok....

2. KAPCSOLATOK
Szüleink, barátaink, szerelmi kapcsolataink, de minden jónak, vagy rossznak megélt emberi, vagy más élőlénnyel való kapcsolatunk ebbe a kategóriába tartozik. Milyennek érzed jelenleg ezt a területet? Elégedett vagy? Úgy érzed, mindent megtettél, hogy ápold ezeket a kapcsolatokat? Mivel a szüleinkkel való kapcsolatunk alapvetően meghatározza életünket, ezért ez a terület rendkívül fontos. 
Nézzük, miért adhatunk hálát. Köszönöm, hogy vannak(voltak) szüleim, akik felneveltek, szerettek, tanítottak, ápoltak, mikor beteg voltam, segítettek, mikor szükségem volt rá. Köszönöm, hogy megadták, amire képesek voltak. Köszönöm, hogy vannak barátaim. Hálás vagyok, amiért mellettem vannak, meghallgatnak, bátorítanak, megnevettetnek. Köszönöm, hogy van/volt szerelmem, aki szeret, oltalmaz, aki a társam, aki szeret, megölel, gondoskodik rólam. Nyugodtan lehet konkrét személynek is célozni a hálát, pl. köszönöm Julcsi hogy mindig van rám időd, köszönöm Péter, hogy segítettél nekem egy nehéz időszakban. De megköszönheted a kutyádnak, cicádnak is, hogy hűséges társad, hogy feltétel nélkül szeret téged.

3. PÉNZ
Nagy titkot nem árulok el azzal, ha azt mondom, anyagi boldogulásunk is javarészt tőlünk függ. Ha szereted a pénzt, a pénz is szeret téged. Ha megveted a pénzt, irigykedsz másokra, panaszkodsz, a pénz nem fog szeretni téged. Gondolj bele, hogy mennyi mindened van. Van otthonod, ruháid, ágyad, meleg vized, ételed, könyveid, ékszereid... számtalan dolog, ami mind pénzbe kerül, és neked VAN ilyened! Adj értük hálát!
Köszönöm, hogy van mit ennem. Köszönöm, hogy be tudom fizetni a csekkjeimet. (ha épp anyagi gondjaid vannak, akkor is mondj érte hálát, hogy eddig be tudtad őket fizetni, a hálával épp azt segíted élő  hogy ez ezután is így legyen). Hálás vagyok, hogy kapok fizetést, köszönöm, hogy van segítségem, ha épp meg vagyok szorulva.

4. EGÉSZSÉG
Ez a terület szintén nagyon fontos, hiszen egészségünk alapvetően határozza meg mindennapjainkat, egész életminőségünket. Egészséges vagy? Ne feledkezz meg hálálkodni ezért. Van kezed, lábad, szemed, füled? Örülj neki, és gondolj bele, mi lenne veled ezek nélkül. Ha betegséged van, annak bizony te is okozója vagy. Nézd meg, mit tanít neked a betegséged? Adj érte hálát.
Köszönöm, hogy egészséges vagyok. Köszönöm, hogy van szívem, agyam, hajam, fülem... stb. Köszönöm, hogy a betegségem (cisztám, gyulladásom, allergiám) által figyelmeztet a testem, hogy valamit nem jól csinálok. Köszönöm a lehetőséget, hogy kijavíthatom!

5.SPIRITUALITÁS
Sri Amma és Bhagavan azt mondja: „A boldog ember spirituális személy. Természetesen árasztja szét a boldogságot mindenkire. Egy boldogtalan ember zűrzavart kelt maga körül."
A spiritualitáshoz nem kell vallási felekezethez tartoznod, sem dogmákat követned. A spiritualitás kapcsolat. Kapcsolat a szeretettel, a belső vezetőnkkel, az isteni jelenléttel, amely mindent magában foglal. A spiritualitás vezet el minket egy egységhez, mely után tudatosan, vagy tudattalanul áhítozunk.
Hálás vagyok, mert keresem/meghallom/kapcsolatban vagyok a belső vezetőmmel. Köszönöm, hogy van mesterem, iránymutatásom, könyveim, tanfolyamok, segítők  akik a fejlődésemen munkálkodnak. Köszönöm a jelenlétnek, hogy az életem része.

Fontos, hogy megértsük, az életterületek egymással kapcsolatban levő, összefüggő részek. Ha az egyik terület problémás, az kihat a többire és, és fordítva, ha az egyik résszel foglalkozol, ápolod, a többi is javulásnak indul. 
Remélem a ma esti hálálkodásnál nem lesz nehéz három olyan dolgot találnod, amiért hálás lehetsz. :) 

2013. január 2., szerda

A hála megtapasztalása (január)

Születésnapomra egy csodálatos barátnőmtől egy csodálatos könyvet kaptam, mely egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet, és mindemellett gyakorlati tanácsokat is ad. Ez a valami pedig nem más, mint a hála érzése.

Az írónő szerint, szinte minden vallás rendkívül fontosnak tartja a hála érzésének kifejlesztését önmagunkban, sőt egyenesen azt állítja, hogy egész életünket megváltoztatja, ha kellő figyelmet fordítunk erre. Ez természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem lépésről lépésre haladva. Az elején odafigyelve, gyakorolva tehetünk érte, majd idővel beépül mindennapjainkba, életünk természetes részévé válva. A lényeg, hogy egyre tudatosabbá válunk, felismerjük, hogy tehetünk önnön boldogságunkért, megtanuljuk értékelni a már meglévő rengeteg kincsünket, és megtanulunk irányt szabni vágyainknak.

Távol álljon tőlem, hogy learassam az írónő babérjait, mégis arra gondoltam, havonta egy-egy gyakorlatot - a saját képemre formálva - leírok nektek, így év végére már igazi kis hála-lények lehettek. 
Tavaly decemberben megtartottam az első kiscsoportos deeksha foglalkozásomat, amin a résztvevők (valamint a fentebb említett barátnőm) egy Buddha szobrocskát kaptak. Természetesen ez nem feltétel, lehet az apró tárgy bármi, kő, dísz, stb, de jobb, ha kicsi, és elfér a kézben. Ez társunk lesz a feladatok során, ezért érdemes olyat választani, ami a kedvünkre való.
Ha megvan a tárgy, tartsuk az ágyunk mellett. A januári feladat egyszerű; minden este lefekvés előtt fogjuk a kezünkbe, és hangosan, vagy gondolatban adjunk hálát három dologért az életünkben. (Pl: Köszönöm, hogy ma elértem a vonatot, köszönöm, hogy találkozhattam az anyukámmal, köszönöm, hogy sikerült a vizsgám... stb. Mindig mondjuk ki a köszönöm szót!) Minden alkalommal másik három dolog legyen a hálánk tárgya. Lehet bármi, ha nem jut semmi eszetekbe, akkor a napsütésnek is lehet örülni, vagy annak, hogy van két kezetek, és lábatok. Ha belegondoltok, igenis fantasztikus dolog, hogy mindezek megvannak, hiszen mi lenne velünk kéz, láb, vagy a nap melege nélkül!
Fontos a rendszeresség, ezért törekedjetek arra, hogy minden nap elvégezzétek a gyakorlatot. Ha valami miatt kimarad, nem kell lelkiismeret furdalást érezni, lehet pótolni reggel, vagy következő este hat dolgot felsorolni. 

Ezzel az egyszerű feladattal bevezetjük a hálát az életünkbe, minden nap csak pár percnyi figyelmet fordítunk rá, és máris derűsebben fogjuk látni a világunkat. Mindig pozitív, igenlő dolgokat fogalmazzunk meg, melyek a saját életünkre vonatkoznak, nem hasonlítóak, nem ártanak!

2013. január 1., kedd

Miről olvasnál szívesen?

Mivel szeretném számotokra érdekessé tenni az oldalt, arra kérlek benneteket, szavazzatok a jobb oldali kis grafikon ikonnál (ha ráhúzod az egeret a fekete sávra itt jobb oldalon, akkor jelenik meg), hogy miről olvasnátok elsőként a legszívesebben. :)  Természetesen egyéb javaslatot is szívesen fogadok.

Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy a megfelelő időpont blogom/oldalam elindítására az év első napja lesz. Ezért engedjétek meg, hogy legelőször is nagyon boldog új évet kívánjak nektek!

Hogy miért is indul ez az oldal? A válasz egyszerű. Sok éve szívom magamba a tudást, tapasztalást, hogy a magam és mások életét könnyebbé tegyem. Mivel az utóbbi időben megszaporodtak a hozzám érkező kérdések, valamint úgy látom az igény is az emberekben arra, hogy harmóniában érezzék a testüket és a lelküket, ezért a megújulás és beteljesedés jegyében elindítom ezt az oldalt. 

A különböző füleken velem, és az általam használt/ismert módszerekkel ismerkedhettek, a főoldalon pedig időről időre programokat, témákat, tanulnivalókat ajánlok majd. Szeretném, ha a blog interaktív lenne, és mindannyian segítenénk egymást.

Bontsunk hát vitorlát, és induljunk közös hajókázásra. Jó szelet mindannyiunknak!